Hälsning från tre detransitionerare

I dag vill jag dela med mig av en mycket viktig text från tre unga personer som valt att detransitionera, dvs har gått tillbaka till sitt kön efter att ha levt som transpersoner.

Brevet var tänkt att läsas upp på ett anhörigmöte på Anova som ett alternativ till vad ett medicinsk och/eller kirurgisk könsbyte kan resultera i. Tyvärr tilläts jag inte läsa upp brevet, då Anova och delar av föräldragruppen inte tyckte att det var ”rätt forum”. Jag anser att dessa personers berättelser är precis lika viktiga, om inte viktigare, än den gängse bilden av att inga ångrar sitt könsbyte.

Hälsning till Anovas anhörigmöte från tre detransitionerare 

Vi fick frågan om någon av oss ville närvara på mötet, men vi vågar inte dyka upp personligen då det innebär en viss risk för oss att göra det. Men vi vill gärna skicka med en hälsning, så vi tar tillfället i akt och så är det upp till var och en hur man lyssnar till det här.  

Vi som skriver har alla tre identifierat som trans och varit övertygade om att medicinsk transition var den rätta vägen för oss. En av oss identifierade som icke-binär, och två av oss andra som transmän eller transmaskulina. Ingen av oss kände sig osäker på beslutet vid den tidepunken då vi bestämde oss, en av oss hade varit säker på sitt beslut i nästan 10 år. Vi led alla av mycket dysfori.

Men idag har vi alla tre insett att det var ett misstag. Vi har olika versioner av vad detransition inneburit för oss, men sammanfattat har vi insett att medicinsk behandling inte hjälpte oss. Två av oss har bytt tillbaka till kvinliga namn och vill passera i samhället som kvinnor, medan den tredje behållt sitt könsneutrala namn och bryr sig mindre om pronomen, men känner mer tillhörighet till gruppen kvinnor än gruppen män. 

Vi vet inte vad som skiljer oss från de som känner sig nöjda med den medicinska behandlingen efteråt. Och det är framförallt därför det är viktigt att informationen kommer ut att vi, detransitionerade, också finns.

Vi vill uppmana till försiktighet! Att senare i livet komma fram till att transition inte var rätt beslut, kräver:
1. ett otroligt stort mod att gå ut med det
2. att leva resten av livet från en väldigt svår utgångspunkt, då det är svårt att dölja att man är detransitionerad från de irreversibla effekterna. 

Tron på vad medicinen kan göra för att mildra dyforin och göra livet lättare som trans är överskattad. Det funkar för en grupp, men generellt är det inte ovanligt med fortsatt dåligt mående efter transition, och även självmord förekommer – trots att vi inte gillar att prata om det. Och vi tror att det också är svårt att förstå vilka svårigheter som kommer med att ”integreras som man” och bli sedd som man i samhället. Vi såg alla fram emot detta under våra utredningar, men vi insåg under transition och åren som följde att det också kändes svårt och främmande, och vi kände oss aldrig rikigt som ”män”. Istället kändes det många gånger väldigt ensamt. En av oss som var aktiv i lesbiska communities innan, kände att hon förlorade hela det sammanhanget och att det var svårt att finna något annat efteråt där hon passade in. 

Vi tror att det är viktigt att undersöka många andra saker innan man bestämmer sig. Vi kan rekommendera Lisa Littmans studie som bekräftar att många av oss lider av någon form av psykisk ohälsa, ligger på autismspektrat, eller har diagnoser som ADHD eller ADD. Dessutom vet vi att det inte är lätt att leva i samhället med ett överskridande könsuttryck, att vara en maskulin tjej till exempel. Vi blev alla utsatta/mobbade på ett eller annat vis när vi var yngre och vi tror att det är viktigt att samtidigt som man utreder, eller stöttar sitt barn som lider av kroppsdysfori att man förösker stötta och visa på möjligheter att kunna leva precis som man är. 

Hoppas det var uppskattat att även få våra perspektiv. Medicinsk transition är inte bara en fråga om att få en kropp man starkt önskar – det är en fråga om många andra aspekter i livet också – som kan vara svåra att förstå innan, kanske speciellt om man är ung. 

Varma Hälsningar
EnAnnanTypAvKvinna, ”S” och ”R”  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: