Riskfylld användning av testosteron anses progressiv

Under förra året (2017) skrev svenska läkare ut fler doser av testosteron för off-label användning till unga kvinnor, än till motsvarande åldersgrupp män, som läkemedlet är tänkt för.

testosteron män kvinnor dygnsdos 15-19 riket

Anledningen är förmodligen det stora antalet unga kvinnor som numera får testosteron för att byta kön. Denna oanvariga användning av läkemedel innebär en stor risk för okända biverkningar i framtiden. Dessa ungdomars framtida hälsa verkar dock inte oroa varken könsbytarexperter eller politiker. Regeringen anser att Sverige ska ha en progressiv ny translagstiftning, enligt två nya lagförslag, och då kan man tydligen bortse från medicinsk säkerhet.

När ideologi får styra över medicinsk vetenskap riskerar vi att gå tillbaka till en tid då läkare fritt och oemotsagt experimenterade med patienter.

Det är märkligt att en så omfattande användning av testosteron i kvinnor utan godkännande inte får varningsklockor att ringa hos varken Läkemedelsverket, Socialstyrelsen eller våra politiker.

De behandlande läkarna på mitt barns könsbytesklinik, ANOVA, informerar varken om kända eller okända risker med testosteron. På det sättet kan inte deras patienter ta ett faktabaserat beslut om sin behandling. Stefan Arver från ANOVA sa till mig att ”Det här är ny mark som bryts”. Samtidigt vägrar han att kalla deras behandling för experimentell.  Arver hävdar att det visst finns beprövad erfarenhet ”hos visserligen en äldre och en i huvudsak manlig patientgrupp”. En helt väsensskild grupp som inte går att jämföra med de många unga kvinnor som idag söker vård för könsdysfori och som ovetandes används som försökskaniner (se tidigare inlägg).

Vår långa historia av att bygga upp databaser via personnummer gör att vi i Sverige har en fantastisk möjlighet att sammanställa värdefull information om bl.a. sjukdomar och olika behandlingar. Men det förutsätter att korrekt data läggs in. I fallet med unga kvinnor och den omfattande off-labelanvändningen kommer det nya lagförslaget från regeringen att göra det omöjligt att i framtiden inhämta motsvarande information, eftersom de vill göra det enkelt att från ung ålder byta juridiskt kön. De unga kvinnor som idag syns i diagrammet ovan, kommer i framtiden att vara registrerade som män redan innan hormonbehandling inleds, och alltså inte registreras som off-label användning och leda till ideologisk censur av viktiga data.

Som ifrågasättande förälder till ett myndigt barn är jag smärtsamt medveten om att jag är icke-önskvärd hos ANOVA (se tidigare inlägg) och jag känner mig både maktlös och rättslös i kampen mot Karolinska sjukhusets ovetenskapliga metoder. Alla ingredienser är på plats för en medicinsk katastrof som är betydligt större än Macchiariniskandalen!

2 reaktioner till “Riskfylld användning av testosteron anses progressiv”

  1. SKANDAL! Mina tankar går till Neurosedyn skandalen, där oprövade piller gavs till havande kvinnor för illamående i gott syfte. Resultatet vet vi! Men lär sej vetenskapen ingenting! Jag trodde att det var väldigt viktigt att läkemedel var beprövade innan de användes! Tycker att det här verkar vara lite av dr Mengele experiment! Vakna upp politiker!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: