Sterilisering pågår

– utan patientens vetskap

För att sterilisera sig i Sverige måste man vara 25 år. Det verkar rimligt, eftersom en sterilisering är ett livsavgörande beslut och tanken är nog att man inte riktigt kan bestämma det vid 18 års ålder. Då är man för ung och har inte riktigt ”landat” som människa, eller som man skrev i propositionen till vår nuvarande steriliseringslag ” För att så långt som möjligt förebygga att sterilisering sker på grund av ett förhastat beslut” så har denna ålder satts och man kräver att personen som vill utföra ingreppet får information om vad detta innebär.

Denna omtänksamhet från myndigheterna verkar tyvärr inte omfatta den mycket sköra gruppen av unga kvinnor som mår psykiskt dåligt och tycker att lösningen är att byta kön. Testosteronbehandling, som ska pågå livet ut, startas på flickor som inte ens har fyllt 18 år. Men effekten är densamma – infertilitet genom statligt subventionerad sterilisering. Jag är rädd för att är att dessa unga kvinnor inte får informationen om att testosteronbehandling också innebär att de för all framtid väljer bort barn.

Men adoption då? Den finns ingen internationell adoptionsbyrå som godkänner transpersoner som adoptivföräldrar. Även för homosexuella är det mycket svårt att få adoptera på vanligt vis, trots att den rätten finns i svensk lag sedan 2003. Så sent som 2009 genomfördes den första adoptionen till ett homosexuellt par. En adoption på sex år Att det i det närmaste är omöjligt för homosexuella att adoptera innebär att det är omöjligt för transpersoner.

Spara könsceller? Unga kvinnor erbjuds vid könsbyte att spara könsceller. Till vilken nytta kan man undra. För en man fungerar det bra, om hen senare i livet lever i ett förhållande med en kvinna så kan hon bära ens barn. Spermier fungerar bra även efter infrysning. Men eftersom det i Sverige inte är tillåtet med surrogatmödrar, så ger erbjudandet om att spara ägg en falsk säkerhet. Risken är också stor att sparade äggceller inte fungera efter ett antal år i frysen, enligt professor Robert Winston, som arbetat på fertilitetsklinik i England under hela sin karriär. I en BBC intervju som återges i The Telegtraph beskriver han dessutom tragiska långtidseffekter av transformering och säger att han ”har mött mycket olyckliga människor som nu känner sig allvarligt skadade”.

Min önskan är att de så kallade experterna på våra olika specialistkliniker, som förespråkar snabb transformering, förstår vikten av försiktighet och inte väljer oåterkallerliga behandligar för våra sköra döttrar, innan de själva hittat sig själva!

 

Länk till The Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/11/01/transgender-people-can-end-badly-damaged-says-lord-robert-winston/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: